perjantai 12. kesäkuuta 2015

Värjäysurakka

Olinpahan mökillä. Parisen viikkoa takaperin. Ja kyllä se vain niin on, että aina kevään korvalla herää valtava tarve päästä maalle, luontoa lähelle, ja ennen kaikkea tarve päästä värjäämään lankoja.

Kasvivärjäyksellä on nykyään vain ikävä tapa hankaloittaa lankalaihista - melkoisen paljon vieläpä. Nyt yritin olla kaukaa viisas ja värjätä vain puoli kiloa lankaa kerralla, sen normaalin 100 - 200 gramman sijaan. No joo, ei tunnu kauheen fiksulta, mutta tarkoituksena olisi neuloa rykäistä itselle mekko (Ruis), ja se sattuu syömään aika paljon lankaa..


Mekkoon valikoitui langaksi ohjeen mukainen Novitan Nalle ja väriaineeksi sipuli. Koska kaikki langat piti saada värjättyä yhdessä erässä, olikin aika mielenkiintoista yrittää tunkea kaikki tarvittava tavara samaan aikaan kattilaan - tunnustettakoon, että sipulinkuoria ei tullut käytettyä ihan ohjeen mukaista määrää, koska kattilaan ei mahtunut, ja kuoret oli myöskin pakko siivilöidä liemestä pois, jotta langat mahtuivat kattilaan. Hupsista. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut - yksikään vyyhti ei palanut pohjaan kiinni ja värikin on ihan mukavan voimakas.

JA koska 500 grammaa Nallea ei tuntunut riittävältä lankavaraston lisäykseltä, niin pitihän jälkivärikin vielä tehdä. Olisihan se myös hyvän väriliemen tuhlaamista, jos ei olisi jälkiväriä ottanut. Tosin, tuli sitä lientä ehkä tuhlattuakin, kun en yhtä useampia jälkivärieriä ottanut... Jälkivärissä tällä kertaa pohjalla valkoista Novitan Woolia.


Todettakoon tähän loppuun, että huolimatta langalla mehustelusta ja värjäyksellä pröystäilystä, lankalaihis voi aika yllättävän hyvin. 

4 kommenttia:

 1. Kaunis väri! Kuinka paljon sipulinkuoria laitoit? Ja kuinka kauan keitit? Saisikohan punasipulista punaista lankaa...? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laitoin kuoria reippaat 300 grammaa (tai lähinnä niin paljon kuin 10 litran kattilaan mahtui) ja vettä perään niin paljon kuin mahtui (~8-10 litraa). Kuoria liotettiin yön yli, ja keitettiin tunteroinen. Normaalistihan sipulinkuoria käytetään n. 100g kuoria / 100g lankaa, mutta minulla tuli tosiaan kattilan tilavuus vastaan. Ja siivilöin poikkeuksellisesti kuoret pois.

   Punasipulista käsittääkseni saa vihreää / ruskeaa väriä, mutta en osaa tarkalleen sanoa, kun en ole itse punasipulia värjäämiseen käyttänyt. Punainen väriaine ei ole kasveissa aina ihan helpolla saatavissa - kasvin väristä kun ei aina voi päätellä mitään siitä, minkävärisiä lankoja sillä saa värjättyä..

   :)

   Poista
 2. Onpas ihanan väristä lankaa! Just sellasta, mitä ite kaipaisin sukkalangaks! Tosin sitten kun ite alkais sipulilla värjäämään niin tulos ois todennäkösesti jotain ihan muuta. :D Keittelitkö nää pihalla vai ihan sisätiloissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Sipuli on yleensä aika kiitollinen värjäyskasvi - yleensä saa sitä mitä tilaa, tai ainakin jotain siihen suuntaan. Vuosien varrella sipulilla on tullut värjättyä monesti, ja aina on tullut keltaista. Joten etköhän sinäkin sillä keltaista saisi, jos kokeilisit ;)

   Mulla on mökillä värjäystilana vanha navetta - tuuletus toimii kuin ulkona, mutta onpahan katto pään päällä, jos rupeaa satamaan. Ihan kunnon sisätiloissa (asuintiloissa) en keittelisi, sillä eri liemistä voi höyrystyä ilmaan vaikka ja mitä - ja toisekseen aika monet liemet haisee melko pahalta. :D

   Poista