perjantai 28. lokakuuta 2011

Keittoa kylmeneviin iltoihin

Mitä kylmemmäksi ilma on mennyt, sitä enemmän minun on alkanut tehdä mieli linssikeittoa. Syksyn aika on muutamaan otteeseen tullut keittoa tehtyä, mutta vieläkin tuntuu siltä, etten ole saanut sitä läheskään riittävästi! Keitto on helppo, nopeahko ja helposti muunneltavissa. Siihen voi käyttää joko tuoreita kasviksia tai pakasteita, mitä milloinkin kaapista sattuu löytymään.

Tässäpä tällainen perusresepti yleiseen jakoon:

Linssikeitto
4-5 annosta

1-2 sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
1 paprika
1 porkkana
1 rkl öljyä
1,5l vettä
1-2 kasvisliemikuutiota (riippuen kuutioiden suolapitoisuudesta)
2 dl punaisia linssejä
½-1dl tomaattimurskaa
paprikajauhetta
valkopippuria
(suolaa)
(chiliä)

lisäksi joukkoon sopivat aika hyvin: perunat, kukkakaali, purjosipuli, palsternakka, selleri...

1. Valmistele kasvikset haluamaasi muotoon (suikalee, kuutiot...)
2. Kuumenna öljy ja kuullota valkosipulia, sipulia ja porkkanoita hetki. Lisää paprikat.
3. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keittele hetkinen.
4. Huuhdo tällä välin linssit.5. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduttele n. 5 min.
6. Lisää huuhdotut linssit. Kypsennä n. 10 min.
7. Syö.



tiistai 4. lokakuuta 2011

Armeija on mun ystäväin

Viimeisen vuoden aikana armeijan ylijäämätavarat ja tarvikkeet ovat nousseet suureen suosiooni. Varustelekasta ja Jyväskylän SA-kaupasta on tullut suosikkiliikkeitäni. Armeijan (armeijoiden, ei pelkästään Suomen armeijan) tarvikkeet ovat halpoja ja materiaalien laatu... no, yleensä hyvää. Pelkästään hyvät kankaat houkuttelevat ostamaan vaatteita - jos ei suoraan käyttöön, niin tuunattavaksi.

Tässä on joitain armeijan vaatteita, jotka ovat jo hetkisen ehtineet hilloutua kaapissa. Pitäisi piakkoin ottaa näitä työn alle ja vapauttaa kaappeihin tilaa.


SA palveluspuku M/65 löytyi viime syksynä tai talvella Varustelekalta halvalla. Villakangashousut pääsivät suoraan muokkaamattomina käyttöön - miesten housuiksi istuvat yllättävän hyvin päärynän muotoiselle tytöllekin. Takki tosin on malliltaan ihmeellinen muodoton säkki, ja napit eivät mene lantiolta kiinni. Kangas on hyvää, joten jotain tästä täytyy tehdä. Taskuja ja kainalon hauskoja "tuuletusreikiä" (sirkat) hyödyntämällä, voisi tehdä vaikka laukun, kun on taas aikaa ommella.

SA palveluspuku M/65


Ruotsalainen laivostomekkokin on jonkin aikaa jo ehtinyt hilloutua kaapissa. Malli sinällään on aika hauska, mutta valitettavasti koko 42 ei oikein ole tälle neidille oikea koko. Pitäisi siis pienentää säkkiä. Hihat vaativat uuden istutuksen, mikä vie aikaa jonkin verran ja siksi ei ole varmaan tullut vielä aloitettua tätäkään projektia. Voisi muutenkin ehkä muodistaa mallia pikkuisen.

Mekossa tosiaan on edessä napitus - kultaisten näkyvien nappien lisäksi edessä niiden alapuolella kulkee piilonapitus helmaan asti. Vaihdettavan irtokauluksen alla on sininen, kiinteästi mekossa kiinni oleva kaulus. Myös rannekkeet pystyy vaihtamaan valkoisiksi halutessaan.

Näiden lisäksi viikonloppuna tuli käytyä Mr. T:n kanssa SA-kaupassa ostamassa herralle talvitakiksi Suomen armeijan sarkamantteli. Siitä tulee kuvaa, jahka ehtii. Malli on aika käytännöllinen, mutta hieman säkkimäinen, eli muokkaukseen sekin takki pääsee. Onneksi ei tarvitse tehdä muuta kuin hivenen muotoilla sivusaumoja. :)

maanantai 26. syyskuuta 2011

Helppoa & nopeaa

Jokunen viikko takaperin tuli testattua Mr. T:n kanssa erään kuuluisan purkkikastike- ja riisifirman currykastiketta. Valtava pettymys: miten mistään currysta voi saada niin mautonta ja tylsää. Oikeastaan kastike oli jopa niin tylsän makuista, että sitä ei viitsinyt edes yrittää maustaa itse enempää.

Toissa iltana tuli sitten itse väsätty kunnolla kanaa currykastikkeessa. Superhelppoa, nopeaa ja taatusti parempaa kuin mikään purkkikastike.


Kanan minuuttipihvit currykastikkeessa

400g broilerin minuuttipihvejä (käy myös muun muotoiset marinoimattomat broilerit)
1 sipuli
2 tlk kermaa
1 tlk ananaspaloja (omassa mehussa)
1 tlk herkkusieniä
pikkuinen palanen sinihomejuustoa
paprikajauhetta
curryjauhetta
suolaa

1. Kypsennä kanoja hetki pannulla. Mausta vahvasti jo tässä vaiheessa.
2. Lisää pilkottu sipuli, kypsennä hetki.
3. Lisää kerma, ananakset, herkkusienet, sinihomejuusto ja lisää mausteita.
4. Anna kiehua hetki rauhassa. Keitä sillä välin lisukkeet (kasviksia/perunoita/riisiä, jne).
5. Ruoka on valmista, kun kerma on hieman saostunut kiehuessaan.

Pahoittelen kuvan hivenen tärähtänyttä olemusta.

lauantai 24. syyskuuta 2011

Lapasmaraton

Minulla on aivan liikaa lankoja, etenkin niitä kasvivärjättyjä pieniä nöttösiä, joista riittää juuri ja juuri lapasiin, mutta ei edes villasukkiin asti lankaa. Tuollainen lankakorien täyte on ärsyttävää, ja menin lupaamaan itselleni, etten osta mitään uutta ennen kuin olen saanut edes vähän tehtyä tilaa koreihin.

Siksipä olen pari viikkoa neulonut urakalla lapasia. Yhden lapasparin neulomiseen menee aikaa minulta nyt noin 2 luentoa, eli päivässä tai kahdessa tulee koulutunneilla neulottua lapaset riippuen koulupäivän pituudesta, sisällöstä ja koulun jälkeen olevista kokouksista, jotka ovat myös hyvää neulomisaikaa.

Nyt tilanne on sitten se, että meinaan hukkua lapasiin. Yritin JAMKOn kirpputorilla myydä ylimääräisten vaatteiden ja kenkien lisäksi lapasia, mutta yhdetkään eivät menneet kaupaksi. Muutenkin oli huono kirppispäivä: sain myytyviä 0,5€:llä, sain hirmuisen päänsäryn ja kuumekin meinasi nousta. Onneksi burana auttoi, SPR otti ilomielin vanhat vaatteet vastaan ja ystäväpiiristä löytyi lapasettomia käsiä.


Punainen lanka: Novita 7 veljestä, väri 587
Raitalanka: Novita 7 veljestä, värjätty suomuorakkaalla





Ruskeat lapaset: Novita 7 veljestä 687, raitoina krapin jälkiväri
Puna-mustat: Novita 7 veljestä 587, raitoina 099
Keltaiset: Novita 7 veljestä, värjätty koivulla
Kaikki puna-ruskeat: Novita 7 veljestä 587, raitoina suomuorakas

perjantai 23. syyskuuta 2011

Tunnustukset

Riina Ihana Maatuska -blogista yllätti minut tunnustuksilla. Kiitoksia!


Toiseen tunnustukseen liittyi muutamia kysymyksiä, joihin pitäisi vastata:

1. Lempiruoka: kevyt kiinalainen keitto
2. Lempimakeinen: suklaa/salmiakki -> salmiakkisuklaa?
3. Lempiluettavaa: tällä hetkellä, jos ehtisi, scifi-kirjallisuus
4. Mieluisin tapa tehdä käsitöitä: luennoilla ja kokouksissa (neulominen)
5. Lempielokuva: Isä Camillon kylä (ja kaikki muutkin Camillot)

Voisin laittaa nämä tunnustuksen eteenpäin vaikkapa SannaKoolle(hyvän tuulen käsityö- ja elämäblogi), Cannibalizelle (mustanpuhuva, mutta monipuolinen musiikkiblogi) sekä Kertulle ja Korennolle (innovatiivista kasvivärjäystä ja iloista elämää).

tiistai 20. syyskuuta 2011

Sieniruokaa, osa 2

Samaiselta sienireissulta kuin edellisen postauksen suppikset, matkaan tarttui myös pikkuisen kanttarelleja, joista tänään syntyipi tällainen herkku.

Sieni-pekonikastike pastalle

0,5 litraa tuoreita kanttarelleja
1 pkt pekonikuutioita/suikaleita
1,5-2dl ruokakermaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
valkopippuria

1. Siivoa sienet.
2. Pilko sipuli, valkosipuli ja sienet.
3. Hauduta sienistä hieman kosteutta pois ennen kuin lisäät sipulin, valkosipulin ja pekonin pannulle kypsentymään.
4. Lisää kerma samaan aikaan, kun laitat pastaveden kuumentumaan. Hauduta tovi.
5. Lisää valkopippuria.
6. Ruoka on valmista, kun pasta on kypsää.

maanantai 19. syyskuuta 2011

Sieniruokaa, osa 1

Tuli viikonloppuna käytyä appivanhempien luona metsäilemässä ja sienestämässä. Mr. T:n kanssa saimme sienisaaliiksi liki 10 kiloa suppilovahveroita, joidenka kanssa olemme nyt hieman pulassa. Onneksi anopille sai jätettyä pari kiloa sieniä, isä vei kilon ja siskolle saa tungettua jonkin verran. Kuivuri hyrrää jatkuvasti. Siltikin tuntuu siltä, että sienet eivät vähene tai katoa. Pitänee alkaa tehdä urakalla sieniruokia.

Suppilovahvero-lihapullat

400g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 tlk kermaviiliä
1 pss sipulikeittoa
n. 1l tuoreita, siivottuja suppilovahveroita
1 muna
valkosipulijauhetta

1. Sekoita kermaviili, sipulikeitto ja valkosipulijauhe.
2. Silppua sienet ja sipuli, sekoita edelliseen.
3. Lisää muna. Sötkötä kunnolla.
4. Lisää jauheliha. Sekoita kunnolla. Anna hetki olla rauhassa.
5. Pistä uuni kuumenemaan 225 asteeseen, muotoile uunin kuumentuessa lihapullat.
6. Paista n. 15 minuuttia.

Nautithan lihapullasi muiden sienihenkisten ruokien kuten sienikastikkeen, sienipastan, sienimuhennoksen (tai -paistoksen) kanssa!

tiistai 13. syyskuuta 2011

Valmihia vaattehia?

Ystävä innoittaa usein neulomaan. Tästäkään topista A) en olisi tiennyt mitään B) tullut mitään ilman häntä. Sen verran paljon tarvisin taas vaihteeksi apua neuleohjeen suomentamisessa. Nyt pitäisi vain olla riittävän fiksu ja joskus tallentaa esimerkiksi blogiin ylös englanti-suomi -neulelyhenteitä.

Malli oli oikeastaan mukava neuloa, melkoisen helppo.

Koko: xs
Puikot: 3,5mm
Lanka: Adriafil Snappy Ball
Menekki: 112g

Esittelyssä myös: uusi tukka ja uudet pokat.


Oikeastaan toppi on aavistuksen lyhyt. En osannut ottaa huomioon, että napakkuudessaan neule vähän lyhentää pituutta, joten selkä tahtoo vilkkua helposti. Pitäisiköhän odottaa, että puuvilla hieman lörähtää vai purkaa pikkuisen ja pidentää toppia? Lankaakin on vielä jäljellä eikä kerästä Snappya näemmä saa kahta toppia....

maanantai 12. syyskuuta 2011

Sienivärjäystä

Viikonloppuna veriseitikit pääsivät käyttöön. Mökin lähistöltä sai vielä sen verran kerättyä sieniä, että sai värjättyä melko reippaasti lankaa: 100g Lydiaa, 150g Seitsemää veljestä, 150g Woolia (yksi vaaleanpunainen kerä, kaksi valkoista).

Tälläkin kertaa värjäyksessä mukana oli yllätysaspekti. Tarkoitus oli saada punaista väriä, mitä yleensä veriseitikeistä saa, mutta minusta nämä langat vaikuttavat enemmän oranssilta tai oranssinpunaiselta...

Woolit menevät ystävälle vaihtokaupassa langoista. Vaaleanpunainen Wool olikin kaverin. Aika hyvin tuntui imevän väriä, erottaminen valkeasta woolista näin jälkeenpäin ainakin vaikeaa ellei jopa mahdotonta.