sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Lasinpuhallustunnelmia

Viikonlopun lasinpuhallus -kurssi Jyväskylän Kansalaisopistolla oli sangen viihdyttävä - nyt on tullut taas kokeiltua uutta tapaa tehdä käsillä asioita kierrätysteemaa muistaen. Kurssin opettajana toimi Vesa Välikangas. Kurssilla kokeiltiin erilaisia lasinpuhallustekniikoita: suupuhallusta ja tikkupuhallusta, sekä erilaisia muita tapoja käsitellä sulaa lasia sekä kierrätysmateriaaleja.

Lauantain töissä käytettiin materiaalina kierrätyslasia. Lasimurska sulatettiin uunissa ja sulasta massasta puhallettiin tai nypittiin esineitä. Sunnuntaina sulaa lasia käytettiin vain lasihelmien tekoon, mutta varsinaiset isommat työt sunnuntaina tehtiin lasipurkeista tai -pulloista. Pullonkaula katkaistiin halutulta kohdalta, kuumennettiin ja sulatettiin hieman uunissa, ja muotoiltiin. Pohjaosa jäi useimmissa töissä koskemattomaksi ja purkista saatiin esineelle jo jonkinlaista perusmuotoa.

Kurssilla käytössä ollut uuni.

Tässä syntyy maljakko. Itse en kurssilla maljakkoa tehnyt, mutta omaa työskentelyä ei tullut kauheasti kuvailtua.

Maljakko menee vielä uuniin vähän pehmenemään.

Tekotunnelmia lauantailta.

Tikkupuhallusta. Kuuma, sula lasi lämmitti kasvoja tehokkaasti. Silmälasit piti ottaa pois, jotta heijastuksenestopinnoitteet linsseissä eivät palaisi pilalle. (Kiitos kuvasta, Heidi!)

Kurssilla opeteltiin tekemään lasitöitä myös nyppimällä (kukkia ja joutsenia). Kuvassa kurssilla mukana ollut kaveri, Heidi, tekee joutsenta. Oma joutseneni ei lähtenyt sujumaan yhtään noin hyvin. x)

Uunissa oli melkoisen kuuma.

Tekotunnelmia myös sunnuntailta. Sunnuntaina oli toinen uuni käytössä sekä vähän erilaiset työvälineet. Tässä lasipullolle löydetään uusia muotoja.


Tulipas pitkä kuvapostaus tällä kertaa. Ehkäpä jätän kuvat valmiista jutuista seuraavaan postaukseen. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti