tiistai 6. syyskuuta 2011

Kuinka tehdä plastron?

Plastron - mikä se on?

Plastron (eng. ascot tie) on kravatin tavoin kaulaan kietaistava ja rinnalle laskeutuva miesten juhla-asuste. Plastron voi olla joko kokonaan itse sidottavissa oleva tai se voi olla valmiiksi sidottu, jolloin se kiinnitetään hakasilla tai nepparilla. (Plastron 21.7.2011) Nykyään plastronia näkee enimmäkseen häissä saketin kanssa, mutta plastronia voi käyttää muutenkin pystykauluksellisen juhlapaidan (esim. smokkipaita) kanssa. Lisäksi plastron kuuluu kouluratsastuksen kilpa-asuun (Plastron 21.7.2011). Aiemmin plastron on valmistettu lähes poikkeuksetta silkistä, mutta valtaosa Suomessa myytävistä plastroneista on valmistettu polyesteristä (Plastron 27.7.2008).

Lähteet:



Kuinka tehdä plastron?

Tarvikkeet:
20cm kangasta (lev. mielellään vähintään 140cm)
10cm tukikangasta
1 koristenappi (tavallisesti helminappi)
1 hakanen/painonappi tai pala tarranauhaa

Leikkaa kankaasta:
- 20cm x 70cm (huivikappale)
- 10cm x 15cm (lenkkikappale)
- 5cm x 50cm (nauhakappale)

Leikkaa tukikankaasta:
- 10cm x 70cm (huivikappaleelle)
- 5cm x 15 cm (lenkkikappaleelle)


Ompeluohje:

1. Kiinnitä tukikankaat huivikappaleelle ja lenkkikappaleelle huolella ennen ompelua. Kotisilitysraudalla tukikangasta kannattaa painaa tovi, jotta se tarttuu kunnolla kiinni.

2. Taita huivikappale leveyssuunnassa kahtia, ompele toinen pää sekä pitkäsivu 0,5cm -1cm päästä reunasta. Tee samoin myös lenkkikappalelle ja nauhakappaleelle. Muista jättää toinen pää ompelematta kääntämistä varten.

3. Käännä kappaleet oikein päin.



4. Silitä huolella. Sauman on tarkoitus jäädä aivan taitteen harjalle tai millin (parin) verran plastronin toiselle puolelle (joka ei jää näkyviin).

5. Ompele kääntöaukko kiinni käsin tai koneella millin päästä reunasta kankaan värisellä langalla.

6. Laskosta huivikappale kolmella laskoksella. Ompele laskokset kiinni huivikappaleen keskikohdasta. Älä silitä!

Huivikappaleen laskokset

7. Laita lenkkikappale keskelle huivikappaletta niin, että laskokset jäävät lenkkikappaleen sisään. Lenkkikappaleen pidempi häntä jää ulospäin.

Lenkkikappaleen kiinnitys.

8. Ompele lenkkikappaleen hännät yhteen, älä kiinnitä lenkkikappaletta ja huivikappaletta ompeleella yhteen.

9. Pujota nauhakappale lenkkikappaleen lenkistä. Nyt kaikki kolme kappaletta ovat yhdessä, mutta irrallisina. Niitä ei missään vaiheessa ommella yhteen vaan osasten tulee päästä liikkumaan.

10. Asettele huivikappaleen päät päällekkäin silmääsi miellyttävällä tavalla. Ompele koristenappi kiinni. Koristenapille ei ole olemassa määrättyä paikkaa, mutta kannattaa katsoa, että kiinnityskohta on riittävän ylhäällä, jotta lenkkikappaleen häntä ei näy liikaa.

11. Tarkista nauhakappaleen pituus. Lyhennä tarvittaessa.

12. Kiinnitä nauhakappaleen päihin hakanen/painonappi. Päälle pukiessa kiinnitysmekanismi on tarkoituspyöräyttää lopuksi lenkkikappaleen sisään piiloon.


Napin kohdan mallailua nuppineulalla.


ps. Lisään vielä kuvia valmiista plastronista (ilman miestä), jahka saan otettua niitä!

6 kommenttia:

  1. Miten kivaa, että maltoit kaikessa kiireessä ottaa vaihekuvia! Jotenkin koko plastron on mennyt minulta ihan ohi ennen tätä. Ehkä tunnen tarvetta valmistaa tällaisen Dumpin vuosijuhlaan. :)

    VastaaPoista
  2. No, kuvien laadusta ehkä vähän näkee, että on ollut kiirettä... :)

    VastaaPoista
  3. Tämä on tälläinen ns. valmiiksi solmittu plastron. Vähän kuin valmiiksi solmitut solmukkeet tai kravatit, ei oikein sovi aikuiselle enää (myönnettäköön että esim vuokraamoista ei löydy kuin tälläisiä plastroneita).

    Kuitenkin Plastron on malliltaan hyvin samankaltainen kuin Ascot huivi. Itse teetinkin häihini aikanaan ompelijalla Ascotin kaavaa hieman muokkaamalla Plastronin (kaava löytyi jostain ihan eurokankaan kaava-arkistoista). Solmitaan kaulan ympärille ja nuo hännät kiinnitettiin läpi pistettävällä solmioneulalla (ei pidä sekoittaa solmiopidikkeeseen), klassisin vaihtoehto on helmi neulan päässä.

    VastaaPoista
  4. Hei Jami, kiitos kommentistasi. Olen ammatiltani vaatturi, joten tiedän kaikki mainitsemasi asiat.

    Valmiiksi solmitut plastronit tosin sopivat aikuisille, kuten myös rusetit, niitä käytetään enemmän valmiiksi solmittuina kuin itsesolmittavina. Niitä on tosiaan vuokraamoissa sekä niitä on myynnissä tavarataloissa ja juhlapukuliikkeissä. Harvemmin näkee itse solmittavia malleja missään.

    "Oikean" plastronin tekeminen on vielä helpompaa kuin valmiiksi solmitun tekeminen. Olisin sellaisen miehelleni tehnyt, ellei ongelmaksi olisi muodostunut aito solmioPINNI. Solmiopinnejä ei tahdo saada nykyään enää mistään, ja useat liikkeet, joista kysyin mokomaa, eivät edes tunteneet käsitettä "solmiopinni". En tiedä mikä on tilanne muualla päin Suomea, mutta Jyväskylästä solmiopinniä oli tuolla tarpeen hetkellä mahdotonta saada.

    Tosiaan: plastronissa käytettävä neulamainen pidike on solmioPINNI. Solmiopidike on sama asia kuin solmioneula. Kannattaa kokeilla googlen kuvahakua, jos on epävarma termeistä. Pinni ja neula menevät hyvin usein sekaisin, varsinkin, kun solmiopinni muistuttaa ulkonäöltään ennemmin neulaa kuin pinniä.

    Plastronin alkuperä taitaa muistaakseni olla ascot huivissa. Plastronin englannin kielinen nimikin, ascot tie, viittaa juurikin siihen.

    Loppukaneettina:
    Valmiiksi solmitulla ja itse solmittavalla plastronilla ei juurikaan ole ulkonäössä eroa tai merkitystä. Itse solmittavan plastronin käyttö on nykyään aikamoista hienostelua.

    VastaaPoista
  5. Käytin juuri ompelukonetta ensimmäisen kerran yläaste-puuhasten jälkeen.(Enpä olisi uskonut tähän ryhtyväni) Tulos oli yllättävän hyvä. Näin leikkimökkejä, keittiöitä ja suurempia mittakaavoja harrastuksekseen askartelevalle äijälle. Jotenkin tällaisia kansalaistaitoja pitäisi kaikkien opetella. Kiitos ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että uskalsit ompelukoneeseenkin koskea! Ilo myös kuulla, että ohje oli käyttökelpoinen. :)

      Poista