torstai 6. helmikuuta 2014

Kohta loppuu, jo 29. päivä

1. Mikä oli ensimmäinen valmiiksi saamasi projekti?
Sukat yläasteella. Ala-asteen lapaset jäivät kummasti kesken...

2. Mitä puikoillasi on tällä hetkellä?

Kupla-lapaset.

3. Onko muita keskeneräisiä töitä (wip = work in progress)?

Torkkupeitto, bolero ja matto. 

4. Kuinka opit neulomaan?

Perusteiden oppiminen lienee tapahtunut oikeastaan ala-asteella, mutta prosessi kasvaa riittävän kärsivälliseksi, että viitsii neuloa ja opetella uusia asioita lienee tapahtunut Amk:n aikoihin. Eli kai minä sitten olen koulussa oppinut.

5. Kauanko sinulla meni neulomisen oppimisesta ensimmäisen työn valmiiksi saamiseen?

Useampi vuosi.

6. Suosikkisi neulomistasi asioista?

Rakastan huivien neulomista. Holden Shawlette on yksi kauneimmista malleista, joita olen neulonut. Vihreästä huivistani ei olekaan näemmä kuvaa eikä postausta, mutta eiköhän tuosta punaisesta käy ilmi, millainen huivi on kyseessä.

Viime aikoina olen tykännyt suuresti neuloa myös Kupla-lapasia.

7. Inhokkisi?

Tämän hetkinen suurin inhokkini on ehdottomasti täysin ahterilleen meneet pystyraitasukat

8. Haastavin neuleprojektisi?

Yritin kerran tehdä kummipojalle haalaria, mutta ei siitä oikein tullut mitään. Kun lasten mittasuhteet ovat hieman hakusassa, mallikappale sadan kilometrin päässä, ja ohjeessa jotain vikaa, niin eihän siitä voi kuin susi syntyä. Ei kummipoika saanut käsintehtyä haalaria, tämä täti alistui ja osti kaupasta.

Ehkä kummipojan haalari ei noin niin kuin neuleteknisesti kauhean haastava ole, mikäli vain hallitsee lasten mittasuhteet. Muuten haastavia projekteja (ei ehkä oikeasti niin kauhean haastavia), ovat olleet erilaiset huivit.

9. Lempilankamateriaalisi (neulomisominaisuuksia ajatellen)?

Jaa. Pidän monenlaisista materiaaleista. Villa- ja villasekoitteet (min. 75% villaa) ovat osoittautuneet mainioiksi valinnoiksi. Toisaalta alpakka on myös aivan jumalaista neulottavaa - paitsi tuntunsa, myös usein myös värikkyytensä vuoksi (ilo sormille, ilo silmille, ilo mielelle)...

10. Lempikuvio/-malli tai -suunnitelija?
11. Onko sinulla "neulojasankaria" tai jotakuta, joka on niin taitava/mahtava/upea/ihana, että haluat muidenkin löytävän hänet?

Olen hieman huono fanittamaan mitään ja lempenikin on vain hetkittäistä, joten vastaus on molempiin kysymyksiin, että minulla ei oikeastaan ole lempisuunnittelijaa, -kuviota tai -mallia eikä oikeastaan edes neulojasankaria.  :/


12. Missä säilytät lanka-"jemmaasi" (stash)?
Olen aikoinaan hankkinut lankojani varten pari koria (pyykkikoreja itseasiassa), mutta ajan myötä lankani ovat valloittaneet myös jokusen pahvilaatikon ja pärekorin...

Kuten kuvasta näkyy, syytä lankalaihikseen osallistumiselle on. :D


Toivottavasti en ole onnistunut muuton myötä hautaamaan kaappeihin mitään lankalaatikoita, muuten jemmani koko saattaa olla pelottavan paljon suurempi kuin tiedänkään.


13. Onko sinulla lanka jota rakastat, muttet ole löytänyt sille sopivaa projektia?

Voi kyllä, moniakin. 

Kymmenen kerää ihanan keltaista Rose Mohairia on jemmautunut jo vuoden, ehkä toisenkin verran odottamassa sopivaa projektia. Jemmasta löytyy paljon muitakin mohaireja, mutta tämä keltainen on kyllä värillään voittanut sydämeni täysin. Projektia sille ei kyllä ole mietitty, pitäisi joskus ottaa ihan asiaksi. 

Anoppi hankki varastooni aivan ylimaallisen rakastettavia lankoja, mutta en ole vielä hennonut niitä käyttää. Tummasävyiset Manos del Uruquain villasilkit olisi tarkoitus saada puikoille tänä vuonna - jahka löydän unelmieni huivimallin ja pinkeistä Utunan villasilkeistäkin syntynee joskus superihana huivi. 

14. Kamalin lanka/materiaali (kuitu) jolla olet työskennellyt? Miksi?
Pyrin tietoisesti välttämään kamalia lankoja ja kuituja. Jos langan sormituntuma on hirveä, se ei kyllä sitten minun puikoilleni päädy. Eivätkä kyllä erityisen rumatkaan langat.

Joskus tuli vahingossa testattua Novitan Polku -lankaa. Kiva sormituntuma, nätinnäköistä kerällä - mutta siltikin voi mennä pieleen. Aloitin langasta vaikka kuinka monta työtä, mutta lanka ei näyttänyt neulottuna erityisen kivalta. Ja purkaessa lanka paljasti todellisen hirveytensä: sitä ei voi purkaa!! Eli enää en tee Polusta yhtään mitään. Onneksi sain kauan jemmassa pyörineen kerän tuhottua joogasukkiin. 


15. Inhokki malli/kuvio? Miksi?
Inhokkeja ei oikeastaan ole päässyt kehittymään. En aloita ikinä sellaisten töiden neulomista, jonka malli tai kuvio ei miellytä valmiiksi. Vaikea ja ylipääsemättömän haastavia malleja on tullut vastaan, mutta että inhokki?

16. Oletko ikinä saanut neulomiseen liittyvää vammaa?

Nuorempana jännetuppitulehdus oli tuttu vaiva, ja rajoitti neulomista hyvinkin paljon.  Kunnollisiin pyöröpuikkoihin siirtymisen johdosta ranteet vaivaavat nykyään enää erittäin harvoin. 

17.  Onko rakastamasi projekti mennyt ikinä pilalle? Mikä on sen tarina?

Häähuivin neulomisen jouduin aloittamaan uudestaan, koska kuulakärkikynäni oli päättänyt kesähelteellä lurauttaa musteet keskeneräiselle huiville. Onneksi en ollut ehtinyt kauhean pitkälle huivia neuloa. 

18. Neulotko englantilaisittain vai mannermaisittain?

Häh? 

Neulon suomalaisittain - siis ilmeisesti mannermaisittain? Piti hieman googlailla, ja kyllä englantilaisittain neulominen vaikutti ainakin erittäin vieraalta...


19. Katsotko elokuvia tai kuunteletko radiota neuloessasi? Minkä "tahtiin" neulot mieluiten?

Katson mielelläni elokuvia tai sarjoja (tietokoneelta) neuloessani. Radiota ei tule kyllä juuri kuunneltua neulonnan ohessa. Nyt olen neulomassa mm. The Wire -sarjan tahtiin (4. tuotantokausi). 


20. Neulotko julkisilla paikoilla? Onko kukaan ikinä katsonut pahasti/ilahtunut/ollut utelias tekemisistäsi?
Julkisilla paikoilla neulominen riippuu paikasta ja seurasta. Neulon useimmilla oppitunneilla ja kokouksissa, joskus kahviloissa, junamatkoilla jne. Mutta siskoni seurassa en enää neulo julkisilla paikoilla, sillä hän moitti minua joskus mummoksi pubissa neulomisen takia. :D

21. Neulotko joulu- ja/tai syntymäpäivälahjoja sukulaisillesi ja ystävillesi?
Joo-op. Viimekin jouluna tuli neulottua neljä sukkaparia lahjaksi. Joskus tulee neulottua lahjuksia ilman mitään suurempia syitä kuin vain neulomisen ilo. :D

22. Oletko ikinä poistanut ketään "heille neulon" listaltasi, kosha hän ei arvostanut ta pitänyt huolta antamastasi neuleesta?
Luonnollisestikin toivon, että neulelahjojen saajat arvostaisivat saamiaan neuleita, mutta juuri sen takia olen aika tarkka kenelle neulon. En halua tuputtaa neuleita väkisin kenellekään vaan haluan tehdä niitä käytettäväksi ja tarpeeseen. 

Tosin.. Mr. T on hieman huono pitämään neuleita tallessa, ja välillä hänelle tuntuu hivenen turhauttavalta neuloa yhtään mitään. Mutta sellaisia kai ne miehet on? :D


23. Jos sinulla olisi tarvikkeet (ja kärsivällisyyttä) mihin tahansa projektiin, minkä projektin aloittaisit tänään?

Puikoille eikun koukulle lähtisi varmasti Happypotamus (Raverly)! 


Toisaalta Pretty As A Peacock Shawl (kuva Ravelry) on houkuttanut jo vuosia, mutta en ole vain saanut aikaiseksi ostaa ohjetta. 

24. Oletko ikinä tehnyt omaa mallia tai värjännyt itse lankoja? Mikä oli lopputulos?
Pipoja on tullut tehtyä "omasta päästä", yhdestä ainoastaan olen viitsinyt kirjoittaa ohjeen ylös. Ohje yhteen maailman helpoimmista pitsipipoista löytyy täältä.

Lankojen värjäämistä luonnosta saatavilla aineksilla (kasveilla ja sienillä) olen harrastanut 12-16 vuotta (12 vuotta itsenäisesti, sitä ennen autoin nelisen vuotta siskoani värjäyspuuhissa). Nykyään tulee värjättyä vähemmän, ainoastaan muutaman kerran kesässä.

25. Onko sinulla neulekirjaa tai paikkaa, jossa säilytät malleja, ideoita, mittauksia yms?
Tarkoittaako tämä kysymys nyt itsesuunniteltuja malleja vai?

En pahemmin suunnittele neuleita itse, en ole vielä niin taitava, joten ei ole ollut tarvetta neulekirjalle tms. Juuri neulonnassa olevien sukkien mitat kulkevat yleensä ohjeen kanssa pienellä post-it -lapulla, mikäli tarpeen...


26. Oletko ikinnä osallistunut/halunnut osallistua neuletapaamiseen? Millaista se oli?

En ole ikinä osallistunut mihinkään neuletapaamiseen. En ole vielä niin syvällä neulekulttuurissa, että olisin kokenut tarpeelliseksi osallistua tällaisiin tapaamisiin. Enkä ole neulefoorumeilla (ravelry) pyörimisen kautta tutustunutkaan sillä tavalla ihmisiin, että tapaaminen tuntuisi vielä tarpeelliselta. Ehkä joskus, mutta ei vielä. 

27. Kuinka hankit suurimman osan langoistasi? Verkkokaupoista, paikallisesta lankakaupasta, vaihdossa vai marketeista?

Tällä hetkellä suurin osa langoistani on Novitan lankoja (7 veljestä, Nalle, Wool), jotka on ostettu marketeista tai halpahalleista ja värjätty kasviväreillä. Mutta nykyään ostan mielelläni lankani ihan kunnon lankakaupoista (tykkään etenkin Poppelista Jyväskylässä). Netistä ei niinkään tule ostettua, koska haluan hipeltää lankoja ja teen usein ostopäätöksen sormituntuman perusteella. 

28. Teetkö muita käsitöitä neulomisen lisäksi? Mitä, ja opitko ne ennen vai jälkeen neulomisen?

Käsillä tekeminen on minulle etenkin elämän tapa. Jos jotain voi tehdä itse, haluan kokeilla sen tekemistä. Näin oli ennen neulomista, näin on myös neulomisen jälkeen. 

Viimeisen parin vuoden aikana olen innostunut aika paljon erilaisista lasijutuista (lasinsulatusta ja lasihelmien tekoa) ja korujen tekemisestä. Tähän puuhasteluun on tullut hurahdettua etenkin Kansalaisopiston kurssien kautta.  

Ompelu on ammatti. Ennen ammattia se oli rakas harrastus - jo ennen innokkaampaa neulomisharrastusta. Nykyään tulee ommeltua vähemmän harrastusmielessä, vaikka ehkä pitäisi. 

Kortit ja paperiaskartelu on ollut kuvioissa mukana parisen vuotta. Välillä aktiivisemmin, välillä vähän vähemmän aktiivisemmin. En silti luopuisi tästä harrastuksesta millään. 

 Nypläys on harrastuksena hieman hiipumassa, syynä lienee se, ettei kurssia tarjota enää Kansalaisopistolla Uuraisilla. Mikäli viikonloppukurssi palautuu joskus tarjontaan - ollaan varmasti Anopin kanssa ensimmäiset kurssille ilmoittautuneet.

Keramiikan parissa on tullut puuhasteltua kohta parisen vuotta. Siihenkin tuli hurahdettua Kansalaisopiston kurssien kautta.

Näiden lisäksi tulee puuhasteltua milloin minkäkin käsityöjutun parissa. Koska uusia asioita on aina ilo kokeilla! :)

29. Onko sinulla mitään vinkkejä tai asioita jotka olet oppinut neulomisesta?

Kyllä. Sukkia tai muitakaan parillisia asioita ei kannata tehdä sukkapuikoilla, ellei ole aivan pakko.  Ja aina kannattaa tehdä molemmat sukat/lapaset yhtä aikaa. Opetelkaa ihmiset MAGIC LOOP! :D

30. Mikä on Ravelry-nimesi? Jos et ole Ravelryssä, miksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti