tiistai 18. syyskuuta 2012

Maailman helpoin pitsipipo

Ystävä kaipasi pipoa. Kesken luennon ja tehokkaan neulomisen vierestä kuului supatusta, että voisiko pipoon (jota juuri neuloin) saada jotain reikiä. No tehdään sitten jotain yksinkertaista pitsiä. Kiitos äkillisen pitsin keksimisen, meni luento ja läksyjen tehtävänannot ohi, mutta syntyi hauska nyppy-reikä-pipo maailman yksinkertaisimmalla pitsillä.

Tällaiseen pitsiin lienee internet täynnä ohjeita, mutta kirjoitanpas sen itsekin ylös, jos tästä jollekulle toiselle voisi jotain iloa olla.

Lankana toimi Novitan Tiina, menekki n. 1 kerä. Tiinan ihastuttavan olomuodon takia pitsiin syntyi nyppyjä ilman, että niitä tarvitsi mitenkään erityisesti tehdä. 

Silmukkamäärän olisi suotavaa olla neljällä jaollinen. Tai sitten joutuu muuttamaan resorireunaa hieman.OHJE MAAILMAN HELPOIMPAAN PITSIPIPOON

Lanka: Novita Tiina
Puikot: 4,5mm
Silmukoita aloittaessa: 76

Neulo 2o2n resoria haluttu senttimäärä. Mallipipossa n. 4cm.
Jaa viimeisellä 2o2n kerroksella silmukkamäärä neljällä ja laita silmukkamerkit.

Tee resorireunan jälkeen yksi kerros sileää. Lisää kerroksen aikana jokaisen silmukkamerkin kohdalla 1 silmukka (yhteensä kerroksella siis 4 silmukkaa lisää) neulomalla sama silmukka kahdesti oikein. Voit poistaa silmukkamerkit kerroksen aloitussilmukkamerkkiä lukuunottamatta. Silmukoita on nyt 80.

Aloita pitsi. Pitsin malli on yksinkertainen: ensimmäinen kerros koostuu vain langankierroista ja kavennuksista (nosta 1s puikolle, neulo seuraava s, vedä ensimmäinen s neulotun silmukan yli). Yhtä pitsikerrosta seuraa aina kerros sileää neuletta.

Neulo pitsiä n. 17cm. Viimeisellä pitsikierroksella (sileää) voi lisätä taas neljännessilmukkamerkit (20s välein) avuksi kavennuksia varten.

Kavennukset tehdään joka toisella kerroksella,  kaikki kerrokset ovat sileää neuletta. Joka kerroksella kavennetaan yhteensä 8 s. Silmukkamerkki jää aina kavennusten väliin (ks. kuvio). Kavenna, kunnes jäljellä on 8s. Pujota lanka silmukoiden välistä ja päättele.Kiitokset urhealle mallille!

1 kommentti:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista