maanantai 3. syyskuuta 2012

Opettelua

Olen aina vihannut isoäidin neliöitä. Niissä on vaan jotain aivan käsittämättömän kamalaa ja ällöttävää. Tekopirteää ja teennäistä. Ehkä se on se yleisin värimaailma: riemunkirjava. Liian usein näkyy jämälankanöttösistä koottuja torkkupeittoja, joiden värit eivät sovi yhteen ja silmiin ja sieluun alkaa vain sattumaan liikaa. EIH! Aivan hirveää, kamalaa ja järkyttävää.

Ja mitä minä menen itse tekemään: opettelemaan isoäidin neliöiden virkkaamista. Mahdan olla päästäni vialla. 

Tosin tällekin toiminnolle on selityksensä:

1) Epäilen isoäidin neliöiden olevan helpoimpia mahdollisia virkattavia asioita, joten siitä lienee hyvä aloittaa virkkaamisen opetteleminen. Todelliset tavoitteeni ovat paljon kunnianhimoisempia ja suuruuden hullumpia. Kuten aina. 

2) Minulla on aivan älytön määrä lankoja, pieniä keriä, isoja keriä, jämälankanöttösiä jne, joista pitäisi päästä eroon. Enkä jaksa enää neuloa loputtomasti raidallisia lapasia tai pipoja. Toisekseen osa värjätyistä langoista on rautavihtrillin karhentamia, eikä oikeastaan tuntuisi edes kivalta lapasissa tai pipoissa.

3) Haluan uskoa (ainakin nyt projektin aloitettuani), että kasvivärjätyistä langoista voisi tullakin ihan nätti isoäidin neliöistä tehty torkkupeitto. Ainakin, kun yrittää pysyä hillityimmissä sävyissä. Päätin käyttää tähän ainoastaan erilaisia ruskean ja vihreän sävyjä - jääkööt keltaiset ja punaiset odottamaan jotain muuta puuhaa.

Tällä hetkellä neliöitä taitaa olla tehtynä 40-50 kappaletta. Ei niistä vieläkään peittoa synny, laskeskelin, että peittoon tarvitsisin ehkä 180 neliötä.. Eli virkattavaa riittää. Onneksi ei taida olla huolta, että langat loppuisi kesken.

Lankoina käytän vuosien saatossa kasviväreillä värjättyjä lankoja. Epäilen, että tummempien sävyjen joukkoon on saattanut lipsahtaa jokin ei-itse-värjättykin nöttönen, mutta ainakin 99% langoista on itse värjätty.  Langat ovat pääasiassa 7 veljestä, mutta joukossa on myös Nallea ja jotain muuta satunnaista lankaa, jonka merkistä minulla ei ole enää tietoa.

Vähän odottelen jo innolla, että peitto joskus valmistuu: olisi kiva, jos tästä tulisi edes siedettävän näköinen. Toisaalta... en ole vielä päätellyt yhdenkään tilkun lankoja, ja 180 tilkun päätteleminen ei kutkuta yhtään...

2 kommenttia:

  1. Nehän näyttävät oikein sievältä! Päättely kyllä kieltämättä kuulostaa n. 3 päivän urakalta, mutta jumaleissön, mikä aarre valmis peitto on! Löytyisiköhän googlesta vinkkejä päättelyyn tai värien vaihtoon, ettei olisi niin montaa langanpäätä..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se päättelykin tuntuu sujuvan ihan mukavan nopeasti, kun vain aloittaa. Nyt uudelleen tehtyjen lappujen kanssa on vain helkatisti enemmän pääteltävää, mutta olenkin kerrankin aloittanut päättelyn fiksusti - vähän kerrallaan eikä kaikkea jätetä siihen hetkeen, kun kaikki laput ovat valmiita! :D

      Poista