perjantai 11. tammikuuta 2013

Kirjaesittely

Todossa kerroin, että haluaisin tehdä erilaisista käsityö- ja vaatekirjoista hieman juttua. Esitelläänpäs sitten tavoitteiden mukaisesti teoksia, jotka olen kokenut sangen mukaviksi.


Bush, Nancy. 2010. Pitsihuivit neuloen - kauneimmat virolaiset pitsimallit. Atena Kustannus, Jyväskylä. Alkuperäisteos Knitted Lace of Estonia.  


Nancy Bushin teos on ensimmäinen omistamani neulekirja, ja yksi eniten rakastamistani neuleteoksista. 

Kirjan alussa on vajaat parikymmentä sivua tietoa Viron ja Haapsalun alueen pitsien historiasta, perinteistä ja käsityöläisyyden nykytilanteesta. Historian käsittely johdattelee kirjan huivien maailmaan ja antaa ymmärtää, että kirjassa olevat pitsimallit ovat perinteisiä malleja tai perinteisten mallien muunnelmia, jotka on tehty historiaa kunnioittaen. 

Kirjassa esitellään historian lisäksi erilaisia valmistustapoja perinteisille huiveille. Tekniikat käydään läpi kirjan alkuosassa - kuten neulekirjoissa yleensäkin. 


Erilaisia malleja kirjassa on vaihtelevasti. On valtavia, neliönmallisia pitsihuiveja, on kapeita ja pitkiä, on kolmioita. Suurimpaan osaan malleista suositellaan ohuita neulelankoja tai pitsilankoja. Tosin kokemuksen syvällä rintaäänellä todettakoon, että kyllä osa malleista toimii huomattavasti paksummillakin langoilla. 


Ilahduttavasti kirjassa on myös erilaisia irrallisia pitsikuviota ja reunapitsejä kaavioineen.

Kirjan teoksista olen kokeillut joitakin ohjeita, paljon on vielä tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti