torstai 23. elokuuta 2012

Helppo lihapata

Minä rakastan erilaisia lihapatoja ja kastikkeita. Kotona asuessa niitä tuli syötyä usein, koska isä on varsinainen kastikemestari. Parhaita patoja ja kastikkeita ovat yksinkertaiset, tuhdit, mutta eivät pröystäilevät kastikkeet, joissa tuntuu selkeä suomalaisvaikutus, eikä kastikkeita ole liioilla mausteilla pilattu. Vähän  niin kuin karjalanpata tai vatkuli. 

Näin opiskelijabudjetilla tulee harvoin ostettua mitään parempaa lihaa kuin jauhelihaa, mutta joskus koittaa niitäkin hetkiä, kun on pakko saada hieman lihaisampaakin apetta nenän eteen. Innostuimpas siis tekemään lihakastiketta (vai pataa? kumpikohan olisi kuvaavampaa tälle ruualle?).

Ohje on helppo, koska mitään aineksia ei tarvitse mittailla tarkkaan ja ruuan lopullinen kypsymisaikakin on melkoinen arvoitus. Ruoka haudutetaan kypsäksi kattilassa - lihan pehmentymiseen kuluva aika riippuu mm. lihan laadusta. Kannattaa kuitenkin varata ruuan laittoon aikaa reippaasti, sillä tätä soosia ei voi hauduttaa koskaan liikaa.Helppo Lihapata

400g nautaa suikaleina
3-4 sipulia 
valkosipulinkynsiä, kokonaisena
pari porkkanaa
vihreitä papuja pakasteesta (½-1 pss)
½-1 lihaliemikuutio
>5dl vettä
mustapippuria/valkopippuria
voita
(suolaa)
(vehnäjauhoja)


1. Pilko sipulit valmiiksi. Sipulia saa olla paljon, sillä se toimii soosin pääasiallisena suurusteena.
2. Laita voita valurautapannuun. Ruskista nauta. (Halutessasi voit tässä vaiheessa lisätä lihaan pari ruokalusikallista vehnäjauhoja suurusteeksi. Ruskista kunnolla.)Siirrä liha kattilaan.
3. Lisää pikkuisen voita. ruskista sipulit. Siirrä lihan seuraksi kattilaan.
4. Lisää pannulle vettä muutama desi (koska pannu on kuuma, kannattaa laittaa isompi määrä vettä kerralla, ei desi kerrallaan). Varo roiskeita! Lisää lihaliemikuutio.
5. Sulata lihaliemikuutio veteen pannulla. Hauduttele ja sekoittele hetki, jotta saat kaikki ihanat maut pannusta irti nesteeseen. Siirrä neste kattilaan ja puhdista valurautapannu. 
6. Lisää kattilaan kasvikset ja mausteet sekä vettä niin, että näyttää hyvältä. Vettä voi lisäillä pitkin valmistusta, jos tuntuu, että nestettä haihtuu liikaa. 
7. Kiehauttele hiljaa (levy 1-2), kunnes liha on pehmeää. Tähän menee helposti tunti, ylikin. 
8. Tarkista välillä kastikkeen maku, lisää suolaa tarvittaessa. 

Kasvisten on tarkoitus hieman hajota kastikkeeseen, joten ei kannata säikähtää, jos ne ovat kadonneet lopullisesti lihan ollessa pehmeää. Jos kasvisten katoaminen häiritsee, niitä voi lisätä vielä sitten, kun liha on pehmeää ja jatkaa hauduttamista, kunnes kasvikset ovat miellyttävän pehmeitä. 

Suosittelen nauttimaan höyrytetyn kukkakaalin ja uusien perunoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti