perjantai 16. tammikuuta 2015

Pieni saippuatehdas

Tein joululahjaksi ystäville ja sukulaisille saippuoita. Netti on pullollaan erilaisia ohjeita saippuoiden tekoon, valmismassasta aina koko saippuamassan valmistamiseen itse, mutta ajattelin itse mennä valmiilla saippuamassalla - eipähän tarvitse ruveta leikkimään lipeällä.

Ostin Saippuapajalta kilon verran valmista saippuamassaa, (0,5 kg valkoista, 0,5 kg kirkasta), väriainetta (10 ml vihreää) ja kahta hajustetta (10 ml idänbambua ja 10 ml vaniljaa). Tein kirkkaasta saippuamassasta vihreää bambusaippuaa ja valkoisesta massasta  mausteista kahvisaippuaa.

Puolesta kilosta saippuamassaa saa n. 5-10 palaa saippuaa (muffinssipellillä tehtynä). Seuraavalla kerralla hankin ehkä enemmän saippuaa per satsi, mutta tämä olikin tällainen ensimmäinen kokeilu saippuoiden valmistamisessa.Saippuapajan sivuilta löytyi myös hyvä ohje saippuamassan käyttöön. Sulatin massan itse vesihauteessa. Saippuamassa tuoksui pelkiltään melko ällöltä, joten hajustaminen tuntui melko tärkeältä.


Valkoiseen massaan lisäsin reippaat 5 ml vaniljatuoksua, reippaan kahvimitallisen kahvinpuruja, kardemummaa ja kanelia. Ennen massan kaatamista muffinssipellille, lisäsin pellin kuoppiin vielä kokonaisia kahvipapuja koristeeksi.

Vihreät saippuat on tehty kirkkaasta saippuamassasta (0,5 kg), johon lisätty vain kolme tippaa vihreää väriä sekä 5 ml idänbambu-hajua. Väristä tuli todella voimakas, eli voin todeta väriaineiden olevan todella riittoisia. Idänbambun tuoksu oli melko erikoinen, saippuamassan omaan tuoksuun sekoittuneena hieman havuisa.

Jäähdytin ja jähmetin saippuoita huoneenlämmössä, koska muffinssipellin tunkeminen pakkaseen ei houkuttanut heti, kun saippuamassa oli vielä kuumaa ja sulaa. Jahka massa oli jähmettynyt riittävästi, siirsin muffinssipellin vielä hetkeksi (tai no, taisin unohtaa sen pariksi tunniksi). Saippuat irtosivat pellistä melko hyvin, joskin ne tarvitsivat melko napakkaa koputtelua irrotakseen.

Irroittamisen jälkeen saippuat tuntuivat hivenen kosteilta, mikä voi tietenkin johtua myös pakastamisesta. Annoin saippuoiden hengailla huoneenlämmössä kuivahtavamassa leivinpaperin päällä parisen päivää ennen pakkaamista. Luulen, että vähemmälläkin kuivattamisella pärjäisi, mutta minulla ei ollut pakkaamisen suhteen mitään kiirettä.Ja vielä sievä pakkaus ja nätit kyltit, niin saippuat olivat valmiita joululahjoiksi!

4 kommenttia:

 1. Mukava lahjaidea! Saippuan teko on itselläkin ollut jo pitkään to-do-listalla, ehkä minä vielä joskus saan aikaiseksi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihmeessä kokeilla! Saippua tekeminen valmismassasta on todella helppoa ja varsin nopeaakin! :)

   Poista
 2. Tosi kivoja saippuoita olet tehnyt. Valmismassa on kiva, kun se on valmista ilman pitkiä kypsyttelyaikoja.
  Ei tuo lipeän kanssa pelaaminenkaan ihan hirmuisen pelottavaa ole. Toki jänskättää ja vähän hirvittää, ja lapset ja lemmikit on syytä pitää poissa samoista tiloista ettei käy vahinkoa. Tarkkana saa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeus on kyllä etu valmismassassa. Täytyy varmaan joskus uskaltautua kokeilemaan lipeän kanssa puuhimista, täytyy ensin vain päästä pahimmista ennakkoluuloista ja epäilyksistä yli. :D

   Poista