tiistai 24. toukokuuta 2011

Kanaa Kung Po

Olen aina rakastanut kiinalaista ruokaa. Kung Po on yksi suosikeistani ravintoloissa ja vihdoin se on päätynyt myös kotikeittiöön suht' maukkaana versiona. Tämä ohje on oikeastaan sekoitus useiden eri kirjojen ohjeita ja nettireseptejä.

Kanaa Kung Po

Marinadi 1:

2 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl seesamiöljyä
2 tl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
300-400g kanaa (suikaleita tai rintafilettä)

Kastike:
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl seesamiöljyä
2 tl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
1-2 dl kanalientä

1 tlk minimaissia/ituja/wokvihanneksia/bambunversoja/vesikastanjoita
120g suolattomia pähkinöitä (cashew/maapähkinä)
kasviksia oman maun mukaan (esim. kaalia/kiinankaalia, paprikaa...)
1-2 sipulia

ruokaöljyä
suolaa
5 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä
chiliä


1. Mausta kana. Siirrä syrjään marinoitumaan ja maustumaan.
2. Pilko kasvikset. Huuhtele tölkkivihannekset valmiiksi.
3. Valmista kanaliemi valmiiksi. Siirrä syrjään jäähtymään. Kanalientä kannattaa keittää vähän reilummin, koska tarvittava määrä riippuu myös siitä, miten paljon ruokaan innostuu laittamaan kasviksia.
4. Paahda pähkinät kuivalla, öljyttömällä pannulla kevyesti. Siirrä syrjään odottamaan ruuan valmistumista.
5. Kuumenna wokkipannu erittäin kuumaksi, lisää tilkka ruokaöljyä. Kypsennä kanat pienissä erissä nopeasti. Siirrä lautaselle odottamaan.
6. Kuumenna wokki uudestaan, lisää öljyä. Paista öljyssä hetki valkosipulia, inkivääriä ja chiliä.
7. Lisää tuoreita vihanneksia. Jos käytät ruuassa kaalia, kypsennä sitä hieman ennen muiden kasvisten lisäämistä. Kuumenna tuoreet vihannekset, mutta älä kypsennä liikaa.
8. Tee kastike. Mieti nesteen määrää suhteessa kasvisten määrään, lisää maissitärkkelystä tarvittaessa.
9. Sekoita kastike vihanneksiin.
10. Lisää huuhdotut tölkkivihannekset. Kuumenna.
11. Lisää kanapalat sekä pähkinät. Sekoita.

Valmistuksessa on paljon erilaisia vaiheita, mutta oikeastaan ruoka valmistuu melkosella vauhdilla sitten, kun pannu on kuumentunut. Siksi riisi kannattaa laittaa kiehumaan mahdollisimman ajoissa ja esivalmistelut (pilkkominen, marinointi, kastikkeen sekoittaminen jne) kannattaa tehdä ennen kuin alkaa paistamaan liikoja.

Jos ei viitsi ostaa vaaleaa soijakastiketta, myös tumma käy, mutta tavallisen soijakastikkeen kanssa kannattaa olla varovainen - se taitaa olla maultaan ja suolaltaan vähän voimakkaampaa. Riisiviinietikan voi korvata myös riisiviinillä tai valkoviini/omenaviinietikalla. Myös etikan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei tule liian hapanta kastiketta.


Tässä versiossa oli tölkkikasviksiksi valittu bambu ja minimaissi. Lisäksi herkkusieniä. Tuoreina vihanneksina sipuli, kiinankaali ja paprika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti