lauantai 19. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu: viikko 2

Hieman myöhässä viime viikon syömiset ja aatokset lihattomasta lokakuusta... :)

Maanantai 7.10. (63,5g)
  • kahvia
  • mustaa ja vihreää teetä
  • leipää juustolla
  • makkarapihviä, perunamuussia, salaattia (n. 60g lihaa)
  • mokkapala
  • luumuja
  • sienikeittoa
  • kurkkua
  • ½ lihapiirakka (3,5g)
Tiistai 8.10. (0g)
  • kahvia
  • mustaa teetä
  • sienikeittoa
  • suklaavohveleita
  • luumuja, viinirypäleitä
  • kalapuikkoja, perunamuussia, keitettyjä vihanneksi, kermaviilidippiä + makeaa chilikastiketta
Keskiviikko 9.10. (0g)
  • kahvia
  • mustaa teetä
  • maitoa, happovettä
  • kalakeittoa, salaattia
  • ruisleipää juustolla
  • kirkasta sienikeittoa
  • kasvispyöryköitä/falafelejä, kermaviilidippiä, makeaa chilikastiketta
  • keksejä
Torstai 10.10. (50g)
  • kahvia
  • suklaata
  • sienikeittoa
  • kasvispyöryköitä, perunamuussia, kanaa cordon bleu (50g)
  • soijakaakao
  • passion-limu
  • mandariineja, luumuja, viinirypäleitä
  • sipsuja (hyvin vähän)
  • kyssäkaalia, tomaattia
  • ruisleipää tomaatilla
Perjantai 11.10. (66g)
  • kahvia
  • mandariineja, omenoita
  • liha-juustocroissant (6g)
  • jauhelihakastiketta (60g), perunamuussia, kasviksia
  • lonkero
Lauantai 12.10. (55g)
  • kahvia
  • leipää juustolla
  • kotitekoista pitsaa (sisälti mm. jauhelihaa ja salamia) (15g)
  • pähkinöitä
  • suklaakakkua
  • jauhelikastiketta (40g), makaroonia, kasviksia
  • leffailta-mättöä
  • punaviiniä, siideriä

Sunnuntai 13.10. (0g)
  • kahvia
  • mustaa teetä
  • maitoa
  • jääkahvia
  • mandariineja
  • keksejä
  • kasvispyöryköitä, kasviskuskusta, erilaisia jugurtti/kermaviilikastikkeita, kyssäkaaliraastetta
  • nuudeleita, kasviksia
Toisen viikon lihasaldo: 234,5g
Täysin lihattomia päiviä: 3
Lihatonta ruokaa syöty viikon aikana: 7 krt
Kasvisruokaa tehty viikon aikana: 3 krt (kalapuikkoja tai uudelleen lämmitettyä ruokaa lasketa)

Tässä kun on ruokapäiväkirjaa pitänyt lihansyönnin takia, niin on alkanut kiinnittämään vähän huomiota muutenkin omaan syömiseen. Hieman jopa nolotttaa kirjata jokaista herkkupalaa ylös, kun alkaa joka päivälle tulla jotain makeaa hyvää - jopa useampaakin samalle päivälle. Hupsista. Ehkä tässä olisi seuraavan elämäntapaparannuksen aihetta - ei enää joka päivä herkkuja. Tai sitten ei x). Vaikka herkuttelu (ennen kaikkea keksit) on jokapäiväistä, niin onneksi päivittäiset annokset ovat sangen pieniä (tämä on ehkä enemmän vakuuttelua itselle)...

Katsoin alkuviikosta Areenasta possudokumentin (MOT: Europorsaan rekkaralli), valitettavasti ohjelma ei ole enää Areenasta nähtävillä. Jos dokumentin löytää jostain muualta (youtube?), niin puolen tunnin pätkä on kyllä katsomisen arvoinen. Dokumentista sai aavistuksen tietoa suomalaisten possujen oloista sekä muutenkin suomalaisesta lihasta. Kiinnostavaa oli, että suuret suomalaiset lihafirmat (Atria ja HK) todella panostavat kotimaiseen lihaan ja yrityksillä on tietty kotimaisuusprosentti, jota noudattavat lihan suhteen (tosin, vaikka liha olisi suomalaista, tuotteet valmistetaan usein jossain muualla kuin Suomessa). Ajatusta herättävä dokkari kuitenkin. Lisätietoa suomalaisten eläinten oloista saisi varmasti Elina Lappalaisen kirjasta Syötäväksi kasvatetut, mutta naisen blogia luettuani ja siitä suuresti provosoiduttuani epäilen, kuinka paljon vääristeltyä tai väritettyä tietoa kirjakin sisältää. Kunnollista tietoa suomalaisten teuraseläinten oloista tuntuu olevan lopulta yllättävän vähän saatavilla - mutta ennen kaikkea ehkä siksi, että "tietoa" ovat koonneet ja julkistaneet ihmiset, joiden agendana tuntuu olevan enimmäkseen ruokayritysten mustamaalaaminen kovin jenkkiläiseen malliin...

Tiistain kalapuikkojen syöminen sai minut perehtymään myös tavallista enemmän kalojen ekologisuuteen. Syön normaalisti kalaa erittäin harvoin (Mr. T ei tykkää kalasta, joten sitä ei meillä juuri valmisteta), joten en yleensä ole kauheasti joutunut kalaani ajattelemaan. Päädyin kuitenkin löytämään WWF:n kalaoppaan, josta on varmasti jatkossa hyötyä kalaostoksilla. Jos yhtään kalalajien häviäminen ja merien pilaaminen pohjatroolauksella kiinnostaa, niin kannattaa ehkä jatkossa kiinnittää huomiota millaista kalaa jatkossa ostaa. Meikäläisen kalapuikot olivat tällä kertaa harkinnan arvoista alaskanseitiä, mutta seuraavalla kerralla tiedän paremmin ja otan ennemmin tavallista seitiä tai MSC-merkittyä fisua. Niin muuten, WWF:n sivuilta voi tilata taskukokoisen kalaoppaan paperiversion ilmaiseksi. ;)


2 kommenttia:

  1. Aika hillitöntä, että lihapiirakassa on lihaa 3,5g. :D

    Kiitos kalaopasvinkistä! Täytyykin perehtyä.

    VastaaPoista
  2. Koko lihapiirakassa on siis 7 grammaa, mutustin vain puolikkaan. Mutta on kyllä ihmeen vähän, joka tapauksessa. :D

    VastaaPoista